Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
restore4Life projekat
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

Juli 2022
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Nema slike
Od 1990. godine, vlade širom sveta, u saradnji sa Populacionim fondom UN (UNFPA), obeležavaju Svetski dan stanovništva nizom aktivnosti, u skladu sa aktuelnom temom i trenutnim potrebama, kako bi unapredili razvojne strategije.
Datum :  ponedeljak, 11 jul 2022
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

Geološko – paleontološka zbirka

Geološko – paleontološka zbirka

Formiranjem Prirodnjačkog odelenja pri Vojvođanskom muzeju 1947. godine, započet je rad na prikupljanju muzejskog materijala iz oblasti geologije. U to vreme odelenje raspolaže vrlo malim brojem primeraka (176 inventarisanih primeraka) čiji je osnov činio poklon Geozavoda Srbije i manji deo Prirodnjačkog muzeja iz Beograda. Dolaskom kustosa, geologa Aleksandra Kukina, 1952. godine dolazi do vidnog napretka stručno muzeološkog rada čijim zalaganjem iste godine preduzeće “Naftagas” iz Zrenjanina poklanja Prirodnjačkom odelenju zbirku uzoraka iz dubokih istražnih bušotina za naftu. Materijal predstavlja vredan deo geološke zbirke.

Osnivanjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode 1966. godine geološko – paleontološka, mineraloška i petrološka zbirka se konstantno dopunjava ne samo sa primercima stena, ruda, minerala i fosilnog materijala sa teritorije Vojvodine već i sa čitave teritorije stare Jugoslavije.

Postojeći geološki fond Pokrajinskog zavoda čine: paleontološka, mineraloška i petrološka zbirka.

PALEONTOLOŠKA ZBIRKA

Paleontološka zbirka Pokrajinskog zavoda objedinjuje zbirke mezozojskih i kenozojskih beskičmenjaka, kičmenjaka i fosilne flore pri čemu je podela bazirana na hronostratigrafskoj klasifikaciji. Najbrojnija je paleozoološka zbirka mezozojskih i kenozojskih Invertebrata.

Sa aspekta naučnog i stručnog značaja izdvajaju se kolekcije:

  • gornjokredne mikrofaune (foraminifere) i makrofaune Čerevićkog potoka;
  • neogena mikrofaune (ostrakode) i makrofauna Fruške gore, lokaliteti Grgeteg, Bukovac Papradine, Filijala , Mutalj, Laka Staza i dr.;
  • kvartarne malakofaune iz plitkih bušotina (listovi OGK 1: 100 000 Bačka Topola, Kikinda, Jaša Tomić i Žimbolija);

Zbirka ostataka kičmenjaka sastoji se od ostataka riba i sisara. U kolekciji neogenih vertebrata, najvredniji su ostaci gornjomiocenskih riba i kopnenog sisara iz Beočinske fabrike cementa.

Zbirka kvartarnih sisara obuhvata fragmente skeleta pleistocenskih životinja sakupljenih iz aluvijalnih nanosa Tise, Dunava, Karaša, Nere i ciglanama Vojvodine.

Najdragoceniji eksponat ne samo među kičmenjacima iz ledenog doba (kvartar), već i čitave geološke zbirke je lobanja sa kljovama gornjepleistocenskog runastog mamuta (Mammuthus primigenius), izvađena 1947. godine iz korita reke Tise kod Novog Bečeja. Lobanja je veoma masivna, te se na osnovu toga smatra jedinstvenim primerkom ne samo na teritoriji naše zemlje već i u Evropi.

Kvartarna kolekcija obogaćena je nalascima ostataka sisara iz pećinskih sedimenata Srbije (Petnička pećina i pećina Ceremošnja).

Paleobotaničku zbirku čine ostaci viših biljaka, sačuvanih pretežno u vidu lisnih otisaka i delova okamenjenih stabala i grana. Ova kolekcija paleoflorističkog materijaja prikupljena je sa lokaliteta Vrdnik i Janda.

Više iz ove kategorije

Mineraloška i petrološka zbirka »

Top of Page