Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
restore4Life projekat
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

April 2023
pon uto sre čet pet sub ned
1
Nema slike
Od 1. aprila 1966. godine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode se brine o zaštiti i očuvanju prirode na prostoru Vojvodine , kao i o prirodnjačkim studisjkim zbirkama nasledenim od Poljoprivrednog arhiva. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode prestao je sa radom 1993. godine kada je na teritoriji Srbije formiran jedinstveni Zavod za zaštitu prirode Srbije u čijem sastavu je Pokrajinski zavod funkcionisao kao radna jedinica u Novom Sadu. Stvaranjem zakonske osnove u Zakonu o zaštiti prirode („Službeni glasnik RS“ br. 36/09), od RJ u Novom Sadu, osnovan je Odlukom Skupštine AP Vojvodine 16. februara 2010. godine, a sa radom zapoceo 1. aprila 2010. godine Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.
Datum :  subota, 01 april 2023
2
3
4
5
6
7
Nema slike
Svetski dan zdravlјa (engl. World Health Day) obeležava se širom sveta 7. aprila svake godine pod pokrovitelјstvom Svetske zdravstvene organizacije. Odluka da se ovaj dan obeležava kao Svetski dan zdravlјa donesena je na 1. skupštini ove organizacije, održanoj od 24. juna do 24. jula 1948. godine u Ženevi, pošto je 7. aprila iste godine odluka o konstituisanju SZO zvanično stupila na snagu nakon što je i poslednja država članica UN ratifikovala ovu odluku.
Datum :  petak, 07 april 2023
8
9
10
11
Nema slike
U Srbiji se 11-tog aprila obeležava Dan zaštite prirode koji je prilika da se ukaže ne samo na značaj očuvane prirode za opstanak živog sveta i kvalitet životne sredine i življenja ljudi, već i značaj upravljanja zaštićenim područjima. Dan zaštite prirode, ustanovlјen 2009. godine Zakonom o zaštiti prirode obeležava se sa cilјem da se najšira javnost podseti na ulogu i značaj zaštite nacionalne prirodne baštine.
Datum :  utorak, 11 april 2023
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
Nema slike
Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje obeležava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom sveta. Ovaj praznik ima za cilј da poveća svest lјudi o ugroženosti životne sredine, kao i da se za njih angažuje što šira javnost.
Datum :  subota, 22 april 2023
23
24
25
26
27
28
29
30
Nema slike
Zavod za zaštitu prirode Srbije je stručna ustanova koja obavlјa delatnost zaštite i unapređenja prirodne baštine Srbije, osnovana 30. aprila 1948. godine kao Zavod za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti Srbije.
Datum :  nedelja, 30 april 2023
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

O ekološkim koridorima u AP Vojvodini

O ekološkim koridorima u AP Vojvodini

Staništa zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta

U Vojvodini je do sada izdvojeno 481 stanište zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta evidentiranih u skladu sa kriterijumima Pravilnika o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva (“Službeni glasnik RS”, br. 5/2010). Takođe je evidentirano 4 međunarodna rečna ekološka koridora od evropskog značaja, 9 prekograničnih rečnih ekoloških koridora koji povezuju prostore susednih zemalja i veći broj regionalnih i lokalnih ekoloških koridora.

Ekološki koridor je ekološka putanja ili veza koja omogućava kretanje jedinki populacija (biljnih i životinskih vrsta) između zaštićenih područja i ekološki značajnih područja od jednog lokaliteta do drugog i koji čine deo ekološke mreže.

Međunarodni ekološki koridori su:

  • Dunav, Tisa, Sava, Tamiš – međunarodni ekološki koridori od evropskog značaja;
  • Kereš, Zlatica, Begej, Karaš, Nera, Brzava, Moravica, Bosut, Studva - prekogranični ekološki koridori koji povezuju prostore susednih zemalja od ekološkog značaja.

Regionalni ekološki koridori su:

  • vodotoci i njihov obalski pojas : Krivaja, Čiker, Mostonga, Dobrodolski potok sa Kajinovcem, potokom Međeš i Progarskom Jarčinom, kao i plovni delovi osnovne kanalske mreže hidrosistema Dunav - Tisa - Dunav (DTD);
  • slatinsko-stepski koridor Banata koji obuhvata slatine Banata predviđene za zaštitu (slatine oko Novog Miloševa i Bočara, slatine oko Šurjana i Jarkovca, slatine oko Ilandže, Dobrice i Alibunara) i evidentirana staništa zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta između SRP „Pašnjaci velike droplje“ i PIO „Vršačke planine“;
  • slatinsko-stepski koridor Bačke koji obuhvata zaštićena područja SP „Humka na potezu Livade“(Jurišina humka), SP „Čarnok“, slatinska područja Bačke predviđena za zaštitu (slatine kod Sonte i Bogojeva, slatine kod Ruskog Krstura) i evidentirana staništa zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta između navedenih slatinskih područja i SRP „Titelski breg“, prirodnog dobra u postupku zaštite.

Lokalni ekološki koridori:

  • veći broj vodotoka i kanala, uključujući i neke manje meliorativne kanale, među kojima su sledeći fruškogorski potoci/kanali identifikovani kao lokalni ekološki koridori: Lišvar i Čedimir, Sviloški potok (Almaš), Tekeniš, Čitluk, Potoranj, Čerevićki potok, Šakotinac, Kozarski potok, Časarski potok, Dumbovo, Rakovački, Liparija, Šandorovac, Kamenarski potok (Ledinački potok), Mali kamenarski potok, Novoselski potok, Rokov potok, Bukovački potok, Selište, Ešikovac, Lipovac, Šarkudin sa Šidinom, kanal Međeš, Moharač, Barakut, Remeta sa potokom Jaroš, Kuštilj, potoci Sanča i Mutalj, Vranjaš (Manđeloski potok), Kanal Čikas sa Stejanovačkim kanalom i potokom Rovača, potok Kudoš, Borkovački potok, potok Jelence, potok Šelevrenac sa potokom Kontić, Veliki Begej sa Ljukovom, Potok Budovar, Patka bara sa Novokarlovačkim potokom i potokom Komarevac, kanal Golubinci – Stari Banovci, kanal Jarčina, kanal Galovica, Nadel;
  • međe, živice, šumarci i poljozaštitni pojasevi koji povezuju izolovana šumska staništa;
  • doline, dubodoline, pašnjaci i košanice između značajnih stepskih i slatinskih staništa.
Top of Page