Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
restore4Life projekat
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

April 2022
pon uto sre čet pet sub ned
1
Nema slike
Od 1. aprila 1966. godine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode se brine o zaštiti i očuvanju prirode na prostoru Vojvodine , kao i o prirodnjačkim studisjkim zbirkama nasledenim od Poljoprivrednog arhiva. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode prestao je sa radom 1993. godine kada je na teritoriji Srbije formiran jedinstveni Zavod za zaštitu prirode Srbije u čijem sastavu je Pokrajinski zavod funkcionisao kao radna jedinica u Novom Sadu. Stvaranjem zakonske osnove u Zakonu o zaštiti prirode („Službeni glasnik RS“ br. 36/09), od RJ u Novom Sadu, osnovan je Odlukom Skupštine AP Vojvodine 16. februara 2010. godine, a sa radom zapoceo 1. aprila 2010. godine Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.
Datum :  petak, 01 april 2022
2
3
4
5
6
7
Nema slike
Svetski dan zdravlјa (engl. World Health Day) obeležava se širom sveta 7. aprila svake godine pod pokrovitelјstvom Svetske zdravstvene organizacije. Odluka da se ovaj dan obeležava kao Svetski dan zdravlјa donesena je na 1. skupštini ove organizacije, održanoj od 24. juna do 24. jula 1948. godine u Ženevi, pošto je 7. aprila iste godine odluka o konstituisanju SZO zvanično stupila na snagu nakon što je i poslednja država članica UN ratifikovala ovu odluku.
Datum :  četvrtak, 07 april 2022
8
9
10
11
Nema slike
U Srbiji se 11-tog aprila obeležava Dan zaštite prirode koji je prilika da se ukaže ne samo na značaj očuvane prirode za opstanak živog sveta i kvalitet životne sredine i življenja ljudi, već i značaj upravljanja zaštićenim područjima. Dan zaštite prirode, ustanovlјen 2009. godine Zakonom o zaštiti prirode obeležava se sa cilјem da se najšira javnost podseti na ulogu i značaj zaštite nacionalne prirodne baštine.
Datum :  ponedeljak, 11 april 2022
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
Nema slike
Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje obeležava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom sveta. Ovaj praznik ima za cilј da poveća svest lјudi o ugroženosti životne sredine, kao i da se za njih angažuje što šira javnost.
Datum :  petak, 22 april 2022
23
24
25
26
27
28
29
30
Nema slike
Zavod za zaštitu prirode Srbije je stručna ustanova koja obavlјa delatnost zaštite i unapređenja prirodne baštine Srbije, osnovana 30. aprila 1948. godine kao Zavod za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti Srbije.
Datum :  subota, 30 april 2022
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

Područja sa međunarodnom zaštitom

Područja sa međunarodnom zaštitom

Od međunarodnog značaja 8 zaštićenih prirodnih dobara u Vojvodini je proglašeno Ramsarskim područjem. U okviru IPA (IPA = značajna botanička područja) evidentirano je 27 područja, dok je 21 lokalitet evidentiran za IBA područje (IBA = značajna područja za ptice), evidentirana su 4 PBA područja (PBA = značajna područja za dnevne leptire), 2 područja predložena su za Rezervat biosfere, a evidentirano je i 7 značajnih prekograničnih područja.

RAMSARSKA PODRUČJA U AP VOJVODINI (RAMSAR)

Prema Ramsarskoj konvenciji (Konvencija o očuvanju i održivom korišćenju područja koja su od međunarodnog značaja naročito kao staništa za ptice močvarnice), u Vojvodini je 8 područja upisano na listu Ramsarskih područja.

Konvencija o vodenim područjima, potpisana je 1971. godine u gradu Ramsaru, na iranskoj obali Kaspijskog jezera. Ovaj međudržavni akt obezbeđuje osnovu za očuvanje i mudro korišćenje vodenih staništa i njihovih resursa kroz lokalne, regionalne i nacionalne aktivnosti i međunarodnu saradnju. Ramsarska područja zauzimaju površinu od 57.255 ha, odnosno 2.66% od teritorije AP Vojvodine.

Značajna botanička područja (IPA – Important plant area)

U okviru međunarodnog IPA projekta (značajna botanička područja),na području Vojvodine izdvojeno je 27 područja ukupne površine 328 208 ha, tj. 15,3% teritorije.

IPA područja u Vojvodina su: Fruška Gora, Koviljsko – petrovaradinski rit, Obedska bara, Carska bara, Slano Kopovo, Gornje Podunavlje, Deliblatska peščara, Selevenjske pustare, Zasavica, Pašnjaci velike droplje, Vršačke planine (Vršačke planine; Mali rit; Margita, Plandište, Jasenovo), Subotička peščara, Palić, Ludaš, Titelski breg, Rimski šanac, Žabaljska humka sa slatinom, Slatinsko područje Mužlja – Aradac, Slatinska područja oko Doroslova, Slatinsko područje Čoka – Ostojićevo – Jazovo - Banatski Monoštor, Telečka I (Duboka dolina, Panonija, Lipar – Busi), Telečka II (Mali Beograd, Zobnatica, Široka dolina – Orešković), Telečka III (Mali Iđoš), Severna Bačka I (Velike Slatine – Gakovo, Široka bara, Bela bara oko Bilića, Rančevo – Riđica, Stanišić, Čonoplja – Svetozar Miletić), Severna Bačka II (Mali pesak, Martonoš, Kapetanski rit – Velebit, Zimonjić oko Kireša), Severni Banat (Banatsko Aranđelovo – Veliki i Mali Siget, Novi Kneževac – Širine, Šulpe majur, Filić, Budžak), Srednji Banat I (Ostrovo; Rusanda; Okanj) i Srednji Banat II (Slatine Sečanj, Neuzina, Botoš, Tomaševac, Orlovat).

Područja od međunarodnog značaja za ptice (IBA – Important bird area)

Izdvojeno je 21 (IBA) područje od međunarodnog značaja za ptice ukupne površine 354 786 ha zauzimajući 16,5% prostora Vojvodine.

IBA područja u Vojvodini su: Gornje Podunavlje, Karađorđevo, Subotička jezera i pustare, Bečejski ribnjak, Jegrička, Titelski breg, Koviljski rit, Pašnjaci velike droplje, Slano Kopovo, Okanj i Rusanda, Carska bara, Gornje Potamišje, Srednje Potamišje, Vršačke planine, Deliblatska peščara, Labudovo okno, Dunavski lesni odsek, Fruška Gora, Obedska bara, Bosutske šume i Zasavica.

Područja značajna za dnevne leptire (PBA – Prime butterfly area)

Područja značajna za dnevne leptire (PBA) obuhvataju 91 107 ha, tj. 4,2% prostora APV. PBA područja na teritoriji Vojvodine su: Gornje Podunavlje, Fruška gora, Deliblatska peščara i Zasavica.

Čovek i biosfera (MAB - Man and Biosphere)

U okviru projekta UNESCO „Čovek i biosfera“ čiji je cilj objedinjavanje zaštite biodiverziteta, kulturnih vrednosti i ekonomskog razvoja određenog područja, predloženo je da SRP „Gornje Podunavlje“ i SRP „Deliblatska peščara“ uđu u Mrežu rezervata biosfere.

Značajna prekogranična područja

Kao značajna prekogranična područja izdvojeni su NP „Fruška Gora“, PP „Palić“, SRP „Ludaško jezero“, SRP „Selevenjske pustare“, SRP “Gornje Podunavlje“, SRP „Zasavica“ i SRP „Deliblatska peščara“.

Na listi međunarodno značajnih vodenih područja prema ovoj konvenciji, nalaze se sledeća područja:

Top of Page