Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
restore4Life projekat
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

April 2023
pon uto sre čet pet sub ned
1
Nema slike
Od 1. aprila 1966. godine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode se brine o zaštiti i očuvanju prirode na prostoru Vojvodine , kao i o prirodnjačkim studisjkim zbirkama nasledenim od Poljoprivrednog arhiva. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode prestao je sa radom 1993. godine kada je na teritoriji Srbije formiran jedinstveni Zavod za zaštitu prirode Srbije u čijem sastavu je Pokrajinski zavod funkcionisao kao radna jedinica u Novom Sadu. Stvaranjem zakonske osnove u Zakonu o zaštiti prirode („Službeni glasnik RS“ br. 36/09), od RJ u Novom Sadu, osnovan je Odlukom Skupštine AP Vojvodine 16. februara 2010. godine, a sa radom zapoceo 1. aprila 2010. godine Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.
Datum :  subota, 01 april 2023
2
3
4
5
6
7
Nema slike
Svetski dan zdravlјa (engl. World Health Day) obeležava se širom sveta 7. aprila svake godine pod pokrovitelјstvom Svetske zdravstvene organizacije. Odluka da se ovaj dan obeležava kao Svetski dan zdravlјa donesena je na 1. skupštini ove organizacije, održanoj od 24. juna do 24. jula 1948. godine u Ženevi, pošto je 7. aprila iste godine odluka o konstituisanju SZO zvanično stupila na snagu nakon što je i poslednja država članica UN ratifikovala ovu odluku.
Datum :  petak, 07 april 2023
8
9
10
11
Nema slike
U Srbiji se 11-tog aprila obeležava Dan zaštite prirode koji je prilika da se ukaže ne samo na značaj očuvane prirode za opstanak živog sveta i kvalitet životne sredine i življenja ljudi, već i značaj upravljanja zaštićenim područjima. Dan zaštite prirode, ustanovlјen 2009. godine Zakonom o zaštiti prirode obeležava se sa cilјem da se najšira javnost podseti na ulogu i značaj zaštite nacionalne prirodne baštine.
Datum :  utorak, 11 april 2023
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
Nema slike
Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje obeležava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom sveta. Ovaj praznik ima za cilј da poveća svest lјudi o ugroženosti životne sredine, kao i da se za njih angažuje što šira javnost.
Datum :  subota, 22 april 2023
23
24
25
26
27
28
29
30
Nema slike
Zavod za zaštitu prirode Srbije je stručna ustanova koja obavlјa delatnost zaštite i unapređenja prirodne baštine Srbije, osnovana 30. aprila 1948. godine kao Zavod za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti Srbije.
Datum :  nedelja, 30 april 2023
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

SRP "Ludaško jezero"

SRP "Ludaško jezero"

Specijalni rezervat prirode «Ludaško jezero» zaštićen je kao prirodno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Uvršteno je na Ramsarsku listu 1977. godine.

Ludaško jezero sa okolnim kompleksom vlažnih staništa nalazi se na samoj granici Subotičko-Horgoške peščare i lesne zaravi Bačke. Jezero je jedina stajaća voda ove peščare, koja nije pretrpela ireverzibilne promene tokom regulacija voda regiona. U poređenju sa sličnim vodenim ekosistemima Vojvodine, spada u jedno od najočuvanijih močvarnih biotopa peščarskog i stepskog prostora i istovremeno je jedini predstavnik plitkih, semistatičnih jezera stepske oblasti u našoj zemlji. Visoke lesne obale jezera čuvaju reliktnu stepsku zajednicu, staništa florističkih retkosti.

Ludaško jezero pripada malobrojnim očuvanim stepskim jezerima Panonske regije. Najvažnije prirodne karakteristike ovog kompleksa vlažnih staništa su određene geografskim položajem jezera, hidrogeološkim osobinama područja i klimatskim uslovima. Rezultat ovih faktora je mozaičan tip predela, povećana predeona i specijska raznovrsnost.

Jezero i okolne plavljene livade pretstavljaju mesto okupljanja i boravka brojnih ptičjih vrsta u toku prolećne i jesenje seobe. Kao značajnije predstavnike flore i faune treba pomenuti orhideje, panonski zvezdan, vodenu stenicu, čikova, žabe češnjarke, mrmoljke i brkate senice.

Kompleks igra ključnu ulogu u očuvanju vidre na slivnom podrčju Kireša.

Vlažna staništa vezana za Ludaško jezero su bila podvrgnuta odvodnjavanju u drugoj polovini 20. veka. Danas je jedan od najvećih problema zagađenje voda.

Mapa SRP „Ludaško jezero“

Top of Page