Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
restore4Life projekat
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

Jun 2023
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
Nema slike
Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa cilјem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine. Datum 5. juni je odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. U svetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uklјučena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema okruženju. U pomenute aktivnosti se jednako uklјučuje i vladin i nevladin sektor.
Datum :  ponedeljak, 05 jun 2023
6
7
8
Nema slike
Svetskog dana okeana podsećamo se na vitalnu ulogu mora i okeana za nas same pa i celu Evropu i svet. Iako nije zvanično proglašen od strane Ujedinjenih nacija, svetski Dan okeana se slavi svakog 8. juna i to od 1992. godine, pošto je taj datum utvrđen na samitu u Rio de Žaneiru. Ovaj dan je prilika da se slavi svetski okean i naša lična povezanost sa morem. Svetski okean je neophodno čuvati iz mnogo razloga, a najvažniji među njima su sledeći: on proizvodi najveći deo kiseonika koji udišemo pomaže ljudima da se prehrane reguliše našu klimu čisti vodu koju pijemo predstavlja izvor mogućih lekova
Datum :  četvrtak, 08 jun 2023
9
10
11
12
13
14
15
16
17
Nema slike
Dan borbe protiv isušivanja i poplava
Datum :  subota, 17 jun 2023
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Nema slike
Dan Dunava je integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa. U zemljama širom Evrope inicijator obeležavanja Dana Dunava je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (International Commission for Danube Protection – ICPDR), čija je misija da promoviše i koordinira održivo i integralno upravljanje vodama, uključujući i zaštitu, poboljšanje i racionalnu upotrebu voda.
Datum :  četvrtak, 29 jun 2023
30
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

Prirodnjačka izložba

Prirodnjačka izložba

Na površini od 800 m² smeštena je stalna prirodnjačka postavka u kojoj se prikazuje bogatstvo biološke i geološke raznovrsnosti naše zemlje, a u toku godine smenjuju se različite tematske postavke. Nekada se naša stalna postavka nalazila u zgradi Topovnjača na Petrovaradinskoj tvrđavi, a od 1993. godine svi eksponati su prenešeni u novu namenski izgrađenu zgradu u Radničkoj ulici 20a.

Prirodnjačkom izložbom dominira lobanja sa kljovama runastog mamuta (Mammuthus primigenius), izvađena 1947. godine iz korita reke Tise kod Novog Bečeja. Lobanja je odlično očuvana, te se na osnovu toga smatra jedinstvenim primerkom ne samo na teritoriji naše zamlje već i u Evropi.

Na izložbi je prikazan i najstariji eksponat u ornitološkoj zbirci, dermoplastični raskriljeni preparat beloglavog lešinara (Gyps fulvus) iz 1910. sa Obedske bare, Leg. Đorđa Ševića iz Novog Sada.

Zavod teži ka modernoj, savremenoj prezentaciji prirodnjačkog materijala, te se isti pored klasičnog sistematskog izlaganja u vitrinama izlaže i u vidu diorama. Naša prirodnjačka postavka u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, otvara vrata svim zainteresovanima da bolje upoznaju vrednosti, karakteristike, kao i aktivnosti u zaštiti i očuvanju naše prirodne baštine.

Grupne posete
Prirodnjačka izložba Pokrajinskog zavoda je otvorena radnim danima za posetioce od 8:00 do 16:00 časova, od ponedeljka do petka. Za grupne i najavljene posete izložba se može posetiti i subotom. Grupne posete se mogu prijaviti kod vodiča (Bojana Majkić) na telefon: 021 4896 312, takođe ih možete zakazati na ovom linku:

zakazivanje poseta

Više iz ove kategorije

Prirodnjačka zbirka »

Top of Page