Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
restore4Life projekat
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

Mart 2022
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
Nema slike
21.03. obeležava se Svetski dan šuma, koji je ustanovljen 1971. godine da bi se ukazalo na značaj drveća i istakle brojne koristi koje od njih ima čovečanstvo. Šume su najsloženiji kopneni ekosistemi. U njima pored drveća, živi mnogo drugih vrsta bilјaka, životinja, glјiva i mikroorganizama. Složenost šuma se ogleda u njihovoj izraženoj spratovnosti i raznovrsnoj međusobnoj povezanosti svih članova životne zajednice.
Datum :  ponedeljak, 21 mart 2022
22
Nema slike
22.03. Svetski dan voda obeležava se svake godine 22. marta. Taj dan je usvojen rezolucijom UN-a u decembru 1992. godine. Ovim danom Ujedinjene nacije žele da podsete na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.
Datum :  utorak, 22 mart 2022
23
Nema slike
Svetski meteorološki dan obeležava se u znak sećanja na 23. marta 1950. godine, kada je službeno osnovana Svetska meteorološka organizacija (WMO) - međuvladina organizacija i specijalizovana agencija Organizacije ujedinjenih nacija koja okuplja 185 članica.
Datum :  sreda, 23 mart 2022
24
25
26
27
28
29
30
31
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je stručna ustanova koja obavlja poslove zaštite prirode i prirodnih dobara na teritoriji AP Vojvodine. Ovde možete preuzeti dokumenta Pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode:

EKO SPOTOVI - ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA NOVOG SADA

U DVD izdanju je na kratak i popularan način predstavljeno 6 zaštićenih prirodnih dobara Novog Sada i to: NP „Fruška gora“, SRP„Koviljsko - petrovaradinski rit“, PP „Begečka jama“ i Spomenici prirode „Dunavski park“, „Kamenički park“ i „Futoški park“. Na izradi ovog izdanja filmska ekipa Pokrajinskog zavoda je radila pune dve godine, tokom prolećnog, letnjeg i jesenjeg perioda. Svaki eko spot traje oko 5 minuta i predstavlja prirodne vrednosti, zaštićene biljne i životinjske vrste, najlepše pejzaže, kao i kulturnu baštinu obrađenih prirodnih dobara. Za potrebe snimanja iz vazduha je korištena i bespilotna letilica, ortokopter, kao i motorni zmaj za veća zaštićena dobra. Pri snimanju eko spotova vršena su i podvodna snimanja pri čemu je korištena specijana kamera sa kućištem i ronilačka oprema. Eko spotovi imaju veliku estetsku, ali i edukativnu funkciju i mogu služiti i kao nastavno sredstvo u osnovnim i srednjim školama.

Autor ovog DVD izdanja je mr Oliver Fojkar, biolog i filmski stvaralac koji je do sada za svoje ekološke, dokumentarne filmove dobio više prestižnih nagrada u Srbiji, ali i u inostranstvu. Scenario za ovaj DVD potpisuje sem autora i dr Biljana Panjković, postprodukciju: Saša Medovarski, Video produkcija „PRIZMA“,tekst čita: Srđan Merković. Stručni saradnici na projektu su bili: Vida Stojšić, mr Nikola Stojnić, Darko Timotić, Jelena Stanišić, Mirjana Mlađenović, Alen Kiš,  Laslo Galamboš, Ranko Perić, Bojana Majkić i mr Dragiša Savić. Snimke iz ortokoptera su priredili: Nikola Lukičić, Ivana Radmanovac, Branislav Vesković a piloti motornog zmaja: Stevan Ločki i Vlada Čavić iz Aerokluba Titel.

Producent DVD- a je Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a sufinansijer je Grad Novi Sad, Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

Godina izdanja: 2012., Tiraž: 500 komada

Naslov knjige: UPRAVLJANJE PRIRODNOM BAŠTINOM U VOJVODINI

U ovoj publikaciji dat je pregled mnogobrojnih primera iz prakse, aktivnog upravljanja prirodnom baštinom u Vojvodini u poslednjih 15 godina, sa ciljem da se sagledaju preduzete aktivnosti i ostvareni rezultati, kao osnova za buduće planiranje i realizaciju aktivnosti u oblasti zaštite prirode.

Prirodna baština Vojvodine je specifična, jedinstvena i poznata kako u nacionalnom tako i u međunarodim okvirima. Vojvodina se odlikuje značajnim ekosistemskim, specijskim i genetskim diverzitetom, sa posebnim ekološkim, hidrološkim, geološkim, biogeografskim, klimatskim i drugim karakteristikama. Delatnost zaštite prirode u Vojvodini ima dugu tradiciju. Jedno od najstarijih zaštićenih područja na svetu potiče sa prostora Vojvodine, to je Obedska bara. Odlukom Skupštine AP Vojvodine 1966. godine osnovan je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, sa sedištem u Novom Sadu. U Vojvodini je do danas pod zaštitom stavljeno 135 prirodnih dobara, na ukupnoj površini od oko 138000 hektara, što čini 6.4% njene površine. Zaštita očuvanje i unapređenje bogatog prirodnog nasleđa Vojvodine izuzetno su složeni i odgovorni zadaci. Posebnu pažnju treba posvetiti sanaciji i revitalizaciji osetljivih staništa i staništa prioritetnih za zaštitu kojih na prostoru Vojvodine ima 108, a ističu se šume stepskog lužnjaka, šibljaci bademića, stepske višnje, panonske peščare, lesne stepe, peščarske stepe, slatine, slane stepe i utrine, kao i brojni močvarni kompleksi.

Najznačajniji faktor koji ugrožava prirodna staništa u Vojvodini je fragmentacija, najviše izražena kod stepskih i peščarskih staništa. Ostaci prirodnih otvorenih staništa ugroženi su pošumljavanjem, podizanjem zaštitnog zelenila i remiza, izostankom tradicionalne ispaše i košenja, kao i odvodnjavanjem. Širenje urbanih zona ka prirodnim površinama, nagle promene stanišnih uslova i neplanske seče u šumama, veliki su izazovi za očuvanje staništa i vrsta, značajnih za biološku raznovrsnost u Vojvodini. Prioritetni zadatak zaštite prirode predstavlja obnavljanje staništa, povećanje površina pod zaštitom, kao i njihovo povezivanje ekološkim koridorima.

Za svako zaštićeno područje prikazane su osnovne informacije o prirodnim vrednostima, ciljevima i metodama zaštite, izazovima upravljanja, kao i preduzetim aktivnim merama zaštite staništa i vrsta, upravljanja vodenim režimom, razvoja edukacije i promocije.

Izdavač:
Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine
Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Urednici izdanja: dr Slobodan Puzović, dr Biljana Panjković

Autori: Puzović, S., Panjković, B., Tucakov, M., Stojnić, N., Sabadoš, K., Stojanović, T., Vig, L., Marić, B., Tešić, O., Kiš, A., Galamboš, L., Pil, N., Kicošev, V., Stojšić, V., Timotić, D., Perić. R., Bošnjak, T., Delić., J., Dobretić, V. i Stanišić. J.

Recenzenti: prof. dr Lidija Amidžić, prof. dr Slobodan Jovanović, prof. dr Goran Anačkov

Štampa i dizajn: “Stojkov” Novi Sad
Broj strana: 156
Tiraž: 1000 primeraka
Godina izdanja: 2015.

Naslov knjige: PTICE SRBIJE - KRITIČKI SPISAK VRSTA

"Knjiga predstavlјa sažetu, kritičku analizu do sada objavlјenih podataka o pticama sa prostora današnje Srbije od 17. veka do danas. Unutar korica nalaze se podaci o svim potvrđeno zabeleženim vrstama ptica, o onima koje više ne smatramo elementom ornitofaune Srbije, a za one najređe navedeni su i svi literaturni podaci. Po prvi put korišćena je najnovija nomenklatura koju propisuje BirdLife International, tako da knjiga predstavlјa veoma korisno štivo za bilo koga ko bi se bavio ili se već bavi istraživanjima ptica. Kraj pisanja ove publikacije predstavlјa samo početak prikuplјanja novih podataka, ispravlјanja eventualnih propusta i dalјeg istraživanja starijih bibliografskih resursa."

Izdavač:
Pokrajinski zavod za zaštitu prirode (PZZP), Radnička 20a, 21000 Novi Sad
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), Radnička 20a, 21000 Novi Sad

Autori: Marko Šćiban, Draženko Rajković, Dimitrije Radišić, Voislav Vasić, Uroš Pantović

Recenzenti: Dr Vladimir Stevanović, Dr Slobodan Puzović

Štampa i dizajn: "Sajnos D.O.O." Momčila Tapavice 2, 21000 Novi Sad
Jezik: srpski i engleski
Tiraž: 1000 primeraka
Godina izdanja: 2015.

Knjiga se može kupiti u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode po ceni od: 1000 dinara.

EKONOMSKO VREDNOVANJE EKOSISTEMSKIH USLUGA SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE „KOVILJSKO-PETROVARADINSKI RIT“

Izdavač:
Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Novi Sad;
dr Biljana Panjković

Autori:
mr Nikola Stojnić, mr Nataša Pil, mr Vesna Kicošev, Jelena Stanišić, dipl. biology, Zoran Plemić, dipl. inž. poljoprivrede, Laslo Galamboš, dipl. ekolog – master ekologije, mr Jadranka Delić, Darko Timotić, dipl. geolog za paleontologiju, Alen Kiš, dipl. inž. šumarstva, Jasmina Predojević, dipl. inž. životne sredine – master, Bojan Milenić,dipl. geograf, Tanja Bošnjak, dipl. inž. poljoprivrede, Sonja Mudri – Stojnić, dipl. ekolog – master ekologije, Sonja Trifunov, dipl. ekolog – master ekologije, Klara Sabadoš, dipl. biology.

Foto: Dokumentacija Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode
Štampa i dizajn: Offset print, Novi Sad
Jezik: srpski i engleski
Tiraž: 500 komada
Godina izdanja: 2015.

Ova publikacija ja pripremljena uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Stavovi izneti u ovoj publikaciji su stavovi autora i ne predstavljaju nužno stavove Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), niti Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Prilikom izrade publikacije JP „Vojvodinašume“, Pokret gorana Vojvodine iz Novog Sada i Udruženje stočara „Dunav“ iz Kovilja dali su svoj doprinos, zbog čega se zahvaljujemo na saradnji.

POSTERI: „ZANIMLJIVOSTI PRIRODE VOJVODINE”

Izdanje osam postera pod nazivom “Zanimljivosti prirode Vojvodine” pružaju Vam priliku da saznate više o prirodi koja vas okružuje, i to o specifičnim i retkim staništima: slanim jezerima, barama i močvarama, panonskim peščarama, šumskim i stepskim staništima, poplavnim područjima... Upoznaćete se sa zaštićenim i veoma ugroženim vrstama kao što su: orao krstaš, velika droplja, slepo kuče, sivi ždral, banatski božur, caklenjača, gorocvet, ali i sa geonasleđem i svetom fosila: mamutom, džinovskim jelenom, pećinskim nakitom.

Autor postera „Zanimljivosti prirode Vojvodine“ je Nenad Mihajlovića, viši stručni saradnik za prostorno planiranje i zaštitu predela zaposlen u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. Posteri su nastali i sufinansirani u okviru projekta „NatuRegio_Balkans“ i od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Opšte informacije - Ko štiti prirodu u Vojvodini Geonasleđe Panonska slana jezera, slatine i močvare Panonske peščare
Poplavna područja Šumska područja Stepska stanaišta Ugrožene vrste
Top of Page