Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

Oktobar 2020
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
Nema slike
Obeležava se prvog ponedeljka u oktobru i svake godine ima drugu temu. Svetski dan staništa je od velikog značaja za podizanje svesti javnosti u oblasti planiranja buduće urbanizacije radi očuvanja biološke raznovrsnosti predela, a naročito zaštite i održivog korišćenja divljih vrsta flore i faune i njihovih staništa.
Datum :  subota, 03 oktobar 2020
4
Nema slike
Svetski dan zaštite životinja obeležava se 4. oktobra još od 1931. godine. Počelo je u Firenci na konvenciji ekologa. U to vreme ovaj dan se proslavlјao kao dan sv. Franje Asiškog, sveca zaštitnika životinja i životne sredine. Vremenom je izgubio svoje versko obeležje i odavno predstavlјa praznik svih lјubitelјa i zaštitnika životinja bez obzira na veru i naciju. Udruženja za zaštitu životinja globalno obeležavaju ovaj dan kako bi povećale svest o problemima životinja i podstakle ljude na razmišljanje o tome kako se odnose prema životinjama.
Datum :  nedelja, 04 oktobar 2020
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

covid-19

Očuvanju životne sredine doprinosite uglavnom:

odgovornim ponašanjem u prirodi - 56.1%
racionalnom potrošnjom vode - 4.5%
štednjom energije (gasa, struje i sl.) - 9.1%
izbegavanjem korišćenja plastičnih kesa - 21.2%
višestrukom upotrebom ambalaže - 9.1%

Ukupno glasova: 66
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

5.jun 2023.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je u saradnji sa partnerskim organizacijama NIS, Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine i domaćinom akcije Nacionalnim parkom "Fruška gora" organizovao akciju uređenja i čišćenja Fruške gore pod nazivom „Radni dan za prirodu" a povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine.

Cilj ove zajedničke aktivnosti je bio da se udruženim snagama doprinese uređenju i uklanjanju otpada sa više lokacija unutar Nacionalnog parka, kao i da se u javnosti istakne važnost očuvanja prirode i zaštita životne sredine. Radilo se na više lokaliteta i to na Zmajevcu, Rakovačkom potoku, kao i uz puteve od Zmajevca ka Vrdniku, Vencu i Brankovcu. U akciji je prikuplјen veliki broj džakova raznog otpada, pre svega plastike, koji su nesavesni turisti ostavili u prirodi.

U akciji je učestvovalo oko 150 volontera, kojima su se pridružili Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade sa svojim volonterskim timom i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a sa volonterima kompanije.

Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, naveo je da je cilj ove i mnogih drugih konkretnih akcija uređenje Fruške gore. „Ova akcija je posebna jer više od 200 volontera danas učestvuje u čišćenju Fruške gore – volonteri iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Nacionalnog parka "Fruška gora", Pokrajinskog zavoda za zaštitu životne sredine i sportske manifestacije "Tour de Fruška", rekao je Mirović i zahvalio kompaniji NIS, sa kojom je Pokrajinska vlada do sada realizovala brojne akcije koje su doprinele povećanju svesti o značaju životne sredine.

Živko Cvetković, direktor Nacionalnog parka "Fruška gora", rekao je da je suština današnje akcije da pokušamo svojim ličnim primerom, svi zajedno, da menjamo svest građana. „Cilj nam je da ukažemo da treba da se borimo da očuvamo ovu našu lepoticu, pluća Vojvodine, i da ne dozvolimo dalje urušavanje nego da idemo u pozitivnom smeru, da zaštitimo prirodu, da je ulepšamo i da generacijama koje dođu posle nas ostavimo, u najmanju ruku, prirodu kakvu smo mi zatekli od naših prethodnika", izjavio je Cvetković.

Svetski dan zaštite životne sredine (5. jun ) je dan tokom koga se u celom svetu organizuju razne ekološke aktivnosti i kampanje. Ovog dana lјudi širom sveta ujedinjeno deluju kako bi obezbedili čistiju, zeleniju i bolјu budućnost za sebe i buduće generacije. Svetski dan zaštite životne sredine održava se svake godine od 1973. godine na predlog Ujedinjenih Nacija. Svrha i cilј ovog važnog ekološkog datuma je podizanje globalne svesti o značaju zaštite životne sredine. Očuvana životna sredina doprinosi kvalitetnijem životu ljudi i raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu.

Svetski dan zaštite životne sredine 2023, sa temom „Rešenja za zagađenje plastikom", skreće pažnju na hitnost rešavanja plastičnog otpada u urbanim sredinama. Godišnje se proizvede više od 400 miliona tona plastike, od čega je polovina dizajnirana da se koristi samo jednom. Od toga se manje od 10 odsto reciklira. Procenjuje se da 19-23 miliona tona završi u jezerima, rekama i morima. Danas plastika prekriva naše deponije, ispire se u okeane i sagoreva u otrovni dim, što je čini jednom od najvećiһ pretnji planeti.

Fruška gora je usamljena ostrvska planina u Panonskoj niziji, jedini nacionalni park u AP Vojvodini, proglašen još 1960. godine. Naše zadovoljstvo je bilo da smo zajedničkim radom dali svoj skromni doprinos očuvanju osnovnih prirodnih vrednosti Fruške gore za sadašnje i buduće generacije.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode kao stručna ustanova koja obavlјa poslove zaštite prirode na teritoriji AP Vojvodine, podržava Foto-konkurs „Viki voli Zemlјu 2023" u Srbiji. Ovaj fotokonkus promoviše zaštićena prirodna dobra Srbije i širi svest javnosti o potrebi zaštite prirode.

Prvi put nakon 2017. godine, međunarodno foto-takmičenje „Viki voli Zemlјu" vraća se u Srbiju! Konkurs traje od 15. maja do 30. juna 2023. godine.

Cilј takmičenja je:

- povećavanje javne svesti o našem prirodnom bogatstvu, njegovoj promociji, ali i neophodnosti za brigu i zaštitu;
- prikuplјanje slobodnih fotografija, promovisanje i popularizacija kulture delјenja slobodnog sadržaja;
- promovisanje prirodnih lepota Srbije, rame uz rame sa ostalim učesnicima na međunarodnom nivou;

Od ove godine, „Viki voli Zemlјu 2023" priklјučuje se akciji „Human rights and environment" (#WikiForHumanRights) čiji je partner Zadužbina Vikimedije i Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za lјudska prava. Organizacioni tim je obezbedio vredne nagrade za pobednike takmičenja, a najbolјe fotografije šalјu se na međunarodno takmičenje, gde su takođe obezbeđene vredne nagrade.

Sve dodatne informacije o samom konkursu možete videti na zvaničnoj stranici foto-konkursa:  www.wle.rs.

DANA 23.05.2023. godine veoma uspešno je sprovedeno vraćanje u prirodu strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta ptica, koje su iz različitih razloga dospele u Prihvatilište ZOO vrta Palić. Nakon uspešnog lečenja, oporavka, sticanja fizičke kondicije i potvrđenog dobrog zdravstvenog stanja od strane veterinara, u prirodu su vraćene sledeće ptice: orao belorepan (Haliaeetus albicilla) , mišar (Buteo buteo) , siva vetruška (Falco vespertinus) , tri vetruške (Falco tinnunculus) , sova kukumavka (Athene noctua) i jastreb (Accipiter gentilis) . U ceo proces, koji nekada traje i duže od pola godine (od momenta zbrinjavanja pa do samog puštanja), uklјučeni su Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, ZOO vrt Palić, Ministarstvo zaštite životne sredine, Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine i JP „Palić-Ludaš" – upravlјač zaštićenih područja. Sve ptice su se uspešno vinule u nebo u okolini Ludaškog jezera i na Selevenjskim pustarama, a ova zaštićena područja tog dana su nalikovala pistama za poletanje.

Tekst: Ilija Milјković

Foto: Oliver Fojkar

Nakon što su srpski predstavnici prošli tri nivoa obuke u okviru Akademije za suzbijanje zločina nad divljim životinjama (Wildlife Crime Academy) , održanoj u Malagi u Španiji, polovinom aprila ove godine, njih osmoro je dobilo sertifikat za eksperta za istragu zločina nad divljim životinjama.

Stručnjaci koji su dobili sertifikate su iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad, Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i sa Katedre za patologiju Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.

Kroz ovu obuku prolazili su predstavnici devet zemalja Evrope i tako ušli u istoriju kao prvi i jedini koji su dobili profesionalne kvalifikacije na visokom i specijalizovanom nivou na temu analize zločina.

Akademiju su organizovali Fondacija za konzervaciju lešinara (Vulture Conservation Foundation) i Pokrajinska vlada Andaluzije u okviru projekata BalkanDetox LIFE i LIFE with Vultures spoznorisanih od strane Evropske unije.

Na ovaj način stručnjaci iz naše zemlje obučeni su za korišćenje razvijenih protokola za procesuiranje situacija poput trovanja ili usmrćivanja vatrenim i drugim oružjima, pre svega zaštićenih vrsta ptica i drugih životinja, koji treba da bitno doprinese uspostavljanju funkcionalnog sistema rešavanje slučajeva zločina na divljim pticama, ali i drugim zaštićenim vrstama.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je 9. maja 2023. godine ponovo uzeo učešće na Sajmu stučnog usavršavanja studenata na PMF-u u Novom Sadu. Sajam je organizovan sedmi put od strane Saveza studenata PMFa i Studentskog parlamenta Prirodno-matematičkog fakulteta Novog Sada. Ovim projektom organizatori žele da svojim kolegama približe kako izgleda razgovor za posao, da ih upoznaju sa predstavnicima raznih firmi, načinima poslovanja kao i mogućnošću zaposlenja ili ostvarivanja stručne prakse. Sajam je namenjen pre svega studentima završnih godina, ali isto tako i kolegama nižih godina studija kojima pruža mogućnost volontiranja u nekoj od firmi.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je na Sajmu studentima biologije, ekologije, geografije, zaštite životne sredine i drugim zainteresovanima preneo znanja i iskustva o radu i rezultatima postignutim na zaštiti prirode Vojvodine, mogućnostima za ostvarivanje prakse, volontiranja i zaposlenja. Nastup Zavoda je bio veoma zapažen, podeljeno je više desetina lifleta o radu naše institucije, o Prirodnjačkoj izložbi i retkim i ugroženim biljnim i životinjskim vrstama, a prikazano je i desetak promotivnih filmova iz produkcije Zavoda (Zaštićena prirodna dobra Novog Sada, Bele rode moje ravnice, Konji Krčedinske ade, Orao belorepan ponovo na slobodi itd.). Za svoje učešće i rad sa studentima Zavod je od Saveza studenata PMFa u Novom Sadu dobio Zahvalnicu. Na ovoj manifestciji ispred Zavoda učešće su uzeli dr Oliver Fojkar i Marija Caran Pavlović.

„Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poslednjih godina sproveo je niz konkursa, a cilј jednog od njih bila su kapitalna ulaganja u zaštićena prirodna dobra", izjavio je pokrajinski sekretar Nemanja Erceg prilikom posete Specijalnom rezervatu prirode „Carska bara" kod Zrenjanina 21. aprila 2023. godine..

Erceg je ovaj dragulј prirode posetio povodom Međunarodnog dana planete Zemlјe, kako bi se skrenula pažnja javnosti na značaj očuvanja prirode i biodiverziteta, kao i sprečavanja negativnih uticaja po životnu sredinu.

„Na jednom od prethodnih konkursa odabrali smo „Carsku baru" i izdvojili pet miliona dinara za izgradnju vizitorskog centra i osmatračnice, kao i za nabavku čamca. U narednom periodu ćemo ulagati i u bolјe infrastrukturno opremanje pojedinih objekata, u kojima mogu da se održavaju seminari i radionice za decu i studente, ali i edukacija za druge građane. Želimo da zaštićena prirodna dobra što više približimo građanima", poručio je pokrajinski sekretar Nemanja Erceg.

On je pohvalio Ustanovu „Rezervati prirode" u Zrenjaninu, koja od pre dve godine upravlјa „Carskom barom", dodajući da resorni sekretarijat sa njom ima odličnu saradnju.

„Svi zajedno moramo da štitimo naš ekosistem i prirodu, da podižemo zelene pojaseve i gradimo prečistače otpadnih voda, a sve u cilјu obezbeđivanja što bolјe i kvalitetnije životne sredine", dodao je Erceg.

Direktor „Rezervata prirode" Dejan Jovanov zahvalio je Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine i sekretaru Ercegu na, kako je rekao, zaista velikoj pomoći.

„Prepoznali su nas kao ozbilјnog upravlјača, koji se već dokazao u nekim drugim zaštićenim područjima. Naši planovi su da u narednom periodu unapredimo turističku infrastrukturu i uspostavimo što kvalitetniji čuvarski nadzor, ali i čvršću saradnju sa nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine", kazao je Jovanov.

„Carska bara" uživa i međunarodnu zaštitu. Ovo područje je uklјučeno u Konvenciju o svetski značajnim močvarnim staništima. Ima verifikovan međunarodni status područja od izuzetnog značaja za ptice i bilјne vrste Evrope. Zbog toga je određeno kao područje od posebne važnosti za zaštitu prirode.

Današnjem događaju prisustvovali su i predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode predvođeni v.d. direktorkom dr Želјkom Jeličić Marinković.

Tekst preuzet sa sajta Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

11.april 2023.

Dan zaštite prirode Srbije ustanovljen je Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine kako bi se javnosti predstavio značaj očuvanja prirodne baštine. Datum 11. april je odabran jer je tog dana 1949. godine prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra u Srbiji, a to su vodopadi u okviru Spomenika prirode „Velika i Mala Ripaljka" na teritoriji opštine Sokobanja.

Zahvaljujući radu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, stručne ustanove koja obavlјa poslove zaštite prirode i prirodnih dobara koja se nalaze na teritoriji APV na teritoriji Vojvodine danas imamo 139 zaštićenih područja i to: Nacionalni park „Fruška gora", 17 specijalnih rezervata prirode, 12 parkova prirode, 96 spomenika prirode, 5 predela izuzetnih odlika i drugih dobara, koja se prostiru na oko 150.000 ha, a u postupku zaštite je 19 područja.

U cilju rada na povećanju teritorije pod zaštitom i sa aspekta očuvanja prirodnih vrednosti, Pokrajinski zavod će u 2023. godini raditi na izradi dve studije prve zaštite prirode i to „Pašnjaci i doline kod Alibunara" i „Slatine Moravice", kao i tri studije revizije postojećih zaštićenih područja (SP „Park čelarevskog dvorca u Konaku", SVA „Vršački park" i SP „Stablo šimšira u Plavni"). Ukupno očekivano povećanje površina pod zaštitom u 2023.godini je oko 3000ha.

Pokrajinski zavod se na osnovu člana 48. Zakona o zaštiti prirode stara o strogo zaštićenim i zaštićenim vrstama divljih životinja, biljaka i gljiva. U 2023. godini rad stručnjaka Zavoda će obuhvatiti raznovrsne aktivnosti na praćenju stanja divljiih vrsta i njihovih populacija, prostornog rasporeda i površina koje naseljavaju, staništa i ugrožavajućih faktora kao i mera aktivne zaštite koje treba preduzeti.

Foto: Fojkar O.

POZIVAMO VAS NA PROMOCIJU DOKUMANTARNOG PUTOPISA

„PUT ZA KATAR"

Zoran Zivlak – biciklom OKO SVETA

 

UTORAK 28.mart 2023. U 19 časova

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Radnička 20a, Novi Sad

Povodom Dana šuma, koji se obeležava svakog 21.marta, Zavod je primio u posetu decu iz vrtića „Kalimero", grupa Sovice, iz PU Radosnog detinjstva Novi Sad. Deca su imala priliku da prošire svoja saznanja i iskustva uz stručnu i zanimljivu priču o značaju šuma, sa posebnim akcentom na izgled kore raznih vrsta drveća. Predavanje je održano u sklopu projekta „Kora drveća". Deca su uz predavanje uživala i u Arboretumu Zavoda i nakon toga u amfitetaru pogledali eko spotove „Zaštićena prirodna dobra grada Novog Sada".

     

Maketarski klub "Novi Sad' u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode u subotu 25.4.2023. godine, od 8:00-17:00h , organizuje IV takmičenje i izložbu u maketarstvu i modelarstvu. Na takmicenju će biti prikazani umanjeni modeli aviona , brodova , tenkova i železnice. Na takmičenju i izložbi će učestvovati maketari iz Srbije i iz inostranstva.

 

Top of Page