Pokrajinski zavod za zaštitu prirode
 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
geoportal
Zbrinjavanje
UNESCO – Man and the Biosphere Programme
coopMDD projekat
logo-lifeline-mdd

INFORMATOR O RADU PZZP

INFORMATOR O RADU PZZP

Događaji

Jun 2023
pon uto sre čet pet sub ned
1
2
3
4
5
Nema slike
Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa cilјem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine. Datum 5. juni je odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine. U svetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uklјučena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema okruženju. U pomenute aktivnosti se jednako uklјučuje i vladin i nevladin sektor.
Datum :  ponedeljak, 05 jun 2023
6
7
8
Nema slike
Svetskog dana okeana podsećamo se na vitalnu ulogu mora i okeana za nas same pa i celu Evropu i svet. Iako nije zvanično proglašen od strane Ujedinjenih nacija, svetski Dan okeana se slavi svakog 8. juna i to od 1992. godine, pošto je taj datum utvrđen na samitu u Rio de Žaneiru. Ovaj dan je prilika da se slavi svetski okean i naša lična povezanost sa morem. Svetski okean je neophodno čuvati iz mnogo razloga, a najvažniji među njima su sledeći: on proizvodi najveći deo kiseonika koji udišemo pomaže ljudima da se prehrane reguliše našu klimu čisti vodu koju pijemo predstavlja izvor mogućih lekova
Datum :  četvrtak, 08 jun 2023
9
10
11
12
13
14
15
16
17
Nema slike
Dan borbe protiv isušivanja i poplava
Datum :  subota, 17 jun 2023
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Nema slike
Dan Dunava je integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa. U zemljama širom Evrope inicijator obeležavanja Dana Dunava je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (International Commission for Danube Protection – ICPDR), čija je misija da promoviše i koordinira održivo i integralno upravljanje vodama, uključujući i zaštitu, poboljšanje i racionalnu upotrebu voda.
Datum :  četvrtak, 29 jun 2023
30
logo-pannoneagle

PZZP je član IUCN-a

IUCN
wwf-logo

WWF - FOND ZA ZAŠTITU PRIRODE

covid-19

Očuvanju životne sredine doprinosite uglavnom:

odgovornim ponašanjem u prirodi - 56.1%
racionalnom potrošnjom vode - 4.5%
štednjom energije (gasa, struje i sl.) - 9.1%
izbegavanjem korišćenja plastičnih kesa - 21.2%
višestrukom upotrebom ambalaže - 9.1%

Ukupno glasova: 66
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno

OTVORENA IZLOŽBA „GEOPARK ĐERDAP“

 • Objavljeno u Aktuelnosti
 • Pročitano 566 puta
OTVORENA IZLOŽBA „GEOPARK ĐERDAP“

U petak 8.aprila 2022.godine u izložbenom prostoru Zavoda u Novom Sadu je otvorena izložba fotografija pod nazivom: „GEOPARK ĐERDAP" – putovanje kroz prvi i jedini geopark u Srbiji. Izložba je otvorena u saradnji sa JP „Nacionalnim parkom Đerdap". Na otvaranju izložbe su govorili: Nataša Sarić, v.d. direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Aleksandar Nestorović - rukovodilac službe zaštite i održivog razvoja JP „Nacionalni park Đerdap" i dr Dušan Mijović, geolog koji je održao kraće predavanje.

Nataša Sarić v.d. direktora Zavoda je izjavila da joj je veoma drago da u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode gostuju naše kolege iz NP „Đerdap" i da ćemo danas otvoriti ovu jedinstvenu izložbu fotografija pod nazivom „GEOPARK ĐERDAP" – putovanje kroz prvi i jedini geopark u Srbiji i to u godini kada je Novi Sad izabran za Evropsku prestonicu kulture. Zavod je stručna institucija zadužena za zaštitu prirode na prostoru AP Vojvodine, a bitan segment rada institucije je i edukacija i širenje svesti o zaštiti prirode, kao i razmena iskustava sa našim kolegama upravljačima zaštićenih područja i iz drugih sličnih organizacija.

Aleksandar Nestorović - rukovodilac službe zaštite i održivog razvoja JP „NP Đerdap" je naveo da je ovo prvo gostovanje ove izložbe i da mu je drago što se dešava baš u Zavodu u Novom Sadu, jer se izuzetno uklapa u postojeću Prirodnjačku izložbu. Otvaranjem ove izložbe građani Novog Sada i Vojvodine imaće priliku da se upoznaju sa NP Đerdap, da saznaju šta su to Geoparkovi i sutra da otputuju i uživo posete ovaj prostor koji je jedinstven u Evropi i Svetu. Upravo zbog toga je područje Đerdapa , odlukom Izvršnog saveta UNESKO od 10. jula 2020. godine, upisano na listu UNESCO GLOBAL GEOPARKS i proglašeno prvim geoparkom u Srbiji.

Dr Dušan Mijović je rekao da su geoparkovi jedinstvena, geografski celovita područja koja se odlikuju lokalitetima i pejzažem od međunarodnog geološkog značaja, ali istovremeno i sa izuzetnim prirodnim i kulturnim nasleđem. Geopark Đerdap se prostire na površini od 1.330 km2, obuhvatajući izvanredne lokalitete i fenomene geološkog karaktera. Najupečatljiviji prirodni fenomen u Geoparku je Đerdapska klisura koja je, sa dužinom od preko 100 kilometara, najduža klisura u Evropi. Sastoji se od četiri manje klisure i tri kotline: Golubačka klisura, Ljupkovska kotlina, klisura Gospođin Vir, Donjomilanovačka kotlina, Kazanska klisura, Oršavska kotlina i Sipska klisura. Na ovom prostoru Dunav je svojom snagom duboko isklesao snažne kamene planine Južnih Karpata, gde je, otkrivajući izuzetne lepote geonasleđa, ostavio iza sebe "knjigu geološke evolucije Zemljine kore na Dunavu od proterozoika do poslednjeg ledenog doba".

Područje Đerdapske klisure, najduže klisure probojnice u Evropi, odlikuje se složenim reljefom sa mrežom klisura, kanjona i dubokih uvala, ali sadrži lokalitete i segmente koji predstavljaju značajna svedočanstva o geološkom i geomorfološkom razvoju Zemlje. Zato ne čudi prisustvo brojnih kraških pojava, lokaliteta geološkog karaktera zaštićenih kao zaštićena područja: spomenici prirode "Prerasti u kanjonu Vratne" (upravljač JP "Srbijašume"), "Prerast Šuplja stena" (upravljač Turistička organizacija Opštine Majdanpek), "Tunelska pećina Prerast u kanjonu Zamne" (upravljač TO Opštine Negotin) i "Blederija" (upravljač TO Opštine Kladovo), kao i zaštićena područja od lokalnog značaja: Spomenici prirode "Rajkova pećina", "Bigrena akumulacija kod manastira Tumane" i "Bigrena akumulacija Beli Izvorac" koja su, pored područja Nacionalnog parka "Đerdap" obuhvaćena Geoparkom.

Zbog specifičnog geografskog položaja, blage klime i raspoloživih, raznolikih prirodnih resursa, ovo područje je bilo milenijumsko naselje nekoliko civilizacija, koja datiraju iz vremena mezolita (Lepenski Vir, oko 9500-5500 pre n.e), eneolita (najstariji rudnik u Evropi – Rudna Glava kod Majdanpeka, oko 5000 godina pre n.e), kao i iz rimskog, vizantijskog i turskog perioda (Trajanova tabla, tvrđave Golubački grad i Fetislam, Diana), a tu su i tradicionalne kuće, crkve i manastiri.

Proglašenje područja Đerdapske klisure i njenog zaleđa – delova planinskih masiva Kučaj i Miroč, za prvo područje u Srbiji koje upisano na listu UNESKO Globalna mreža geoparkova, rezultat je višegodišnjeg rada i angažovanja državnih organa i stručnjaka. Ministarstvo zaštite životne sredine je 2014. godine pokrenulo inicijativu za uspostavljanje geoparkova u Republici Srbiji. Krajem 2015. godine formiran je Radni tim za uspostavljanje geoparka Đerdap, koji je u skladu sa Operativnim uputstvom UNESCO Global Geopark Network uradio Aplikacioni dosije, koji je preko Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO dostavljen Sekretarijatu UNESCO Global Geoparks.

Geopark Đerdap je uspostavljen na osnovu Sporazuma o saradnji između Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, JP "Nacionalni park Đerdap" i opština Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin, kojim je predviđeno da JP "NP Đerdap" bude nosilac aktivnosti Geoparka. Proglašenjem Geoparka Đerdap, stvoreni su uslovi za razvijanje praksi i modela za jedinstveno povezivanje zaštite geološkog nasleđa i regionalnog održivog ekonomskog razvoja ovog područja. Danas je u globalnu mrežu geoparkova upisano 169 područje od izuzetnog međunarodnog geološkog značaja koje se prostire u 44 zemlje.

Izložba će biti otvorena narednih mesec i po dana, do 23.maja 2022.godine.

Foto: Dobretić V. i Fojkar O.

Top of Page